måndag 24 november 2008

Bromsmediciner för MS

En haltande jag var hos min neurolog idag, cyklade inte dit utan tog bilen, givevtis :-) som jag sa att jag skulle. Där konstaterades det att jag fått en allergisk reaktion (en rejäl sån) av min Betaferon, min bromsmedicin, så den ska jag inte ta mer utan nu var frågan vad jag ska ta istället...
Just nu sitter jag här med olika broschyrer på vilka mediciner jag kan få, för nu spelar inte kostnaden någon roll som den gjorde när jag fick min första bromsmedicin. Herregud, hur ska jag veta vilken jag ska ta! I princip kan jag välja, anser mig inte ha tillräcklig kunskap för detta val så nu får jag ut och surfa och testa mig fram. Medicinerna som jag har broschyrer om är Rebif, Avonex, Copaxone och Tysabri.

Funderar faktiskt på att inte ta någon broms alls med tanke på alla biverkningar som är på alla mediciner och med tanke på att jag mår rätt bra just nu och jag vill inte få en allergisk reaktion igen och det vill säkerligen inte min familj heller eftersom det i slutändan är dom som får ta hand om mig. Samtidigt vet jag, att inte ta bromsmediciner är dumt då jag kan få ett skov tidigare och få mer nedsättningar.
Funderar och funderar... Snälla hör av er om ni har mer kunskap om dessa bromsar. Vad skulle ni göra?

10 kommentarer:

Anonym sa...

inte självklart val!!! I slutändan är det du som bestämmer tycker jag charlie.

messan sa...

Hej Charlie!

Abolut inget enkelt val. Jag funderar å funderar...Bollen ligger som sagt hos mig.

Söstra di sa...

Svår sits!

En tanke hos mig är så här:

Lista biverkningarna och väg dem mot varandra. Är det någon biverkning som du kan tänka dig att hellre 'stå ut med'än de andra?

Om du får någon av biverkningarna så vet du att den troligtvis kommer från medicinerna och inte utav MSn.. kan det kännas bättre?

Om du väljer att inte äta någon bromsmedicin så slipper du ju troligtvis biverkningarna men vet ju mindre om skovens kraft och om det sitter i... precis som du skriver.

Hur mycket 'tid' tappar man om man väntar med bromsmedicinerna. Precis som du skriver så kanske du har andra hjälpmedel just nu som gör att du kan hålla dig tillräckligt frisk. Du gör ju MYCKET annat för att må bra menar jag det få man ju inte glömma bort.

... hrm snurrade antagligen till det ännu mer för dig men men.... beslutet ligger ju helt hos dig!

Gå på magkänsla! Lita till din inution!

Anonym sa...

Jag skulle nog ta bromsmedicin ändå och se om det finns någon vars biverkningar går att behandla (kan låta konstigt att behöva ta medicin för att man blir sjuk av en annan medicin). A och O är ju ändå att kunna göra saker och testa det som gett forskningsresultat i väntan på den "perfekta" medicinen.

Men det är svårt att råda. Lita på dig själv och sätt ditt välmående i första hand.

Kraaaaaaaaaaaam

messan sa...

Hej Söstra di!

Mmm, en knepig sits är det. Jättebra det du skriver och jag tar verkligen till mig det. Funderar fortfarande fram och tillbaka. Kommer att följa min magkänsla, solklart!

messan sa...

Hej Maria!

Ja, visst är det svårt att råda och i slutändan är det ju jag som måste ta beslutet i alla fall:-) Hoppas och tror att den perfekta medicinen kommer snart.

Kraaaaam

Anonym sa...

Tysabri utan några som helst tvivel om du frågar mig!Inte alls samma biverkningar som interferoner o mycket bättre effekt.Visst en viss risk men mycket liten. Bara min högst personliga mening/Martin

messan sa...

Hej Martin!

Tack för din personliga uppfattning den är jättemycket värd för mig. Har läst en hel den om Tysabri och den verkar inte ha samma biverkningar som de andra.

Ullet sa...

Med den erfarenhet vi har idag är att skoven tog slut m Tysabrin. Det finns risker men de är rigorösa med kontroller för bl aPML. Jag skulle o har inte tvekat en sekund att ge Tysabri ävenom det varit o är svårt.

messan sa...

Hej Ullet!

Tack för din värdefulla information! Tysabri låter ändå trygg och med tanke på alla kontroller så verkar den ligga närmast till hands.