fredag 21 november 2008

MS och träning

Har läst mycket om MS och träning och för inte så länge sen så sa man att styrketräning inte var att rekommendera för MS sjuka. Nu görs studier om det inte är så att hård sryrketräning ger vinster för MS sjuka. Läs mer här.

Som vi alla vet så är det bra att träna och jag tror att vi måste hitta den träningen som vi själva känner passar oss. Jag har tränat styrketräning tidigare men kände mycket av temperaturkänsligheten som en del av oss med MS har. Det var som hela jag kokade och det satt i flera timmar efteråt och mitt ansikte såg ut som ett stoppljus.

Idag promenerar jag väldigt mycket och jag tycker det är en bra träningsform för mig. Jag går också på Yoga som jag också trivs med och då kör jag ingen udda/svår yoga utan en vanlig Ki Yoga, visst kan jag känna av min stelhet och balans ibland, upplever att jag blir mjukare i kroppen och att jag tränar min balans som blir bättre och bättre på passen. Yogan ger mig ett lugn och jag tränar på andningen som är ett bra redskap att använda sig av i vardagen när det blir stressigt.

Det här med träning är nog så att man måste hitta sina egna träningsformer som man mår bra av, för att träning ger ett välmående det är jag helt övertygad om.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Som du vet så läser jag din blogg det här är första gången jag skriver nåt. Jag är glad för att du skriver om ms och andra saker också. Vet att vill jag fråga eller prata om andra saker så kan jag mejla dig och det tycker jag är bra. Tack!
Yoga fungerar bra på mig med. Vi behöver få bli lite lugna ibland, eller hur?
Lillan

söstra di sa...

Det här har inget med själva inlägget att göra men vet att du även har tinnitus.

Idag skriver Östgöta Correspondenten om att det efter nyrå startar en internetbaserad studie om tinnitus vid Linköpings universitet. www.studie.nu
Man kan gå in där om man vill delta i studien eller läsa mer...
tänkte bara tipsa om detta, jag antar att om den är internet baserad kan man befinna sig var som helt i landet (?!)
kram

Anonym sa...

Helt sant. Alla har något man kan träna i och som ger effekt både fysiskt men främst psykiskt.

Ha det jättehärligt på dina promenader och din yogapass :-)

Ayla sa...

Jag kan inte annat än hålla med dig i det du skriver. Även jag har svårt för att styrketräna nuförtiden. Däremot funkar promenader och motionscykel suveränt. Så länge jag får göra det i min egen takt och när jag vill. Vill gärna gå iväg på Yoga men har inte kommit dit än. Gör solhälsningen någon gång i veckan och det känns rätt ok... men som sagt.. man måste hitta sin egen form och takt så funkar det!

Ha en trevlig helg!

messan sa...

Hej Lillan!

Kul att du skriver här och du är så varmt välkommen! Jag försöker skriva lite om ms och det som förgyller i livet. Så klart att vi fortsätter höras på mailen, det vet du! Yoga är underbart och det passar oss filurer som behöver lugna ner oss lite då och då :-)
Stor kram till dig

messan sa...

Hej Söstra di!

Tack för tipset ska gå in kolla! Bra att man kan befinna sig var som helst. Har gått en gruppkurs på mitt sjukhus för tinnitus och den var bra, hänger gärna på allt nytt som händer.
Kram

messan sa...

Hej Maria!

Håller med dig alla kan vi träna nåt. Såg en gammal dam på ett servicehus som körde ett träningsprogram efter en dvd, underbart!

Här ska promeneras och yogas :-)

messan sa...

Hej Ayla!

En solhälsning i veckan är inte helt fel :-)Hoppas att du kan komma iväg på yoga för det är suveränt bra och jag gör det jag kan och i min egen takt. Promenader är så skönt och dessutom får vi en massa frisk luft och förhoppningsvis en hel del sol på oss.

Ha en trevlig helg du med!

Anonym sa...

hej promenader är väldigt bra då slipper man gym. och man kan gå när man känner för det hälsningar powerwalkingcharlie !!

messan sa...

Hej Charlie!

Promenader är kanon tycker jag dessutom får man frisk luft och ibland lite sol.