tisdag 10 februari 2009

Acceptans

Har funderat mycket på det här med acceptans, att acceptera olika händelser och situationer med just acceptans även om vi inte gillar situationen eller som i mitt fall att ha ms och att inte få vara som vanligt.

Jag har för länge sen valt att inte kämpa emot utan att tänka så här det, just nu i mitt i mitt liv. Därmed inte sagt att jag gillar det men jag har accepterat det, så klart det kommer fram en liten jävel ibland som inte har accepterat det men honom får jag jag helt enkelt plocka bort eller ta död på. Situationerna kan vara så många, vi kan förlora vårt arbete, vi får en sjukdom, någon i vår närhet dör eller vi blir övergivna av den vi älskar.

Vad är acceptans egentligen;

Med acceptans menas att välja att se, ha och stå ut med både den inre och den yttre verkligheten utan att fly, undvika, förvränga eller döma den,
och att handla utifrån denna verklighet effektivt och i riktning mot sina värderingar och mål.

Jag har mina mål kvar även om dom idag kanske är lite tillknycklade på grund av min verklighet men huvudsaken är att dom finns där än och att jag tror på dom och det gör jag och jag kommer alltid att göra det oavsett vad som än händer.

25 kommentarer:

Lisa sa...

Åhhh vännen, dina ord var PRECIS vad jag behövde just nu!! Tusen tack för dem....finns ALLTID en mening med det som sker (även om vi ibland just i situationen har svårt att se och förstå). Återigen tusen tack för dina oerhört kloka ord. Kram till dig

Merja sa...

Men vilka kloka ord och tankar du har.
Kram

skrivanne sa...

Acceptans...det är ett riktigt vackert ord. Är det det som gör livet så pass underbart? För att vi har lärt oss att acceptera att vi har fått denna sjukdom och med den acceptansen gjort det till ett riktigt positivt liv...eller svammlar jag nu? Kram anna

skrivanne sa...

Tack snälla du att du är på mig och påminner... Har precis sparat en hel hög med dikter...från "Vännen, älskling, darling" Alltså långt tillbaka... Det börjar bli ganska många... Jag som aldrig tidigare testat... Kram Anna

Anonym sa...

Så klok du är som altlid.
Kram Lillam

Lena sa...

Kloka ord av en klok kvinna :-)

Tycer att det är svårt att acceptera sjukdom. Har fått göra det så många gånger i mitt liv, och när man väl finner något slags lugn så är det dags för något nytt.

Så! Kvällens pessimist har talat ;-)
Kramis

Vilsen sa...

Du är klok. Och jag får hoppas att kanske kan jag lära mig lite av dig, hur man hanterar livet. Tack för att du finns :)
KRAM

Angelica sa...

Vad skönt det låter att du har kvar dina mål i livet..

Kram

Jenny Wistbacka sa...

Acceptans. Det finns en organisation som heter Teskedsorden. Organisationen grundar sig typ på att om alla hade större acceptans så skulle världens vara betydligt vackrare.

Malin sa...

Kloka tankar, och har man bara acceptertat är det nog lättare att se framåt sedan... Hur stora problem ställer sjukdomen till för dig? Kramiz M

purplerain sa...

Jo, visst är det så. Alla hamnar ju på botten någon ggn av olika anledningar. Då om inte annat börjar man fundera på alvar över sin egen acceptans. Kanske man kan leva ett gott liv, men inte som man tänkt sig det tidigare.

Maria Byström sa...

Acceptens ÄR svårt. Just mindfulness har det som en käpphäst och det ligger mycket i det tankesättet. Kraaaaaaaaaaam

messan sa...

Hej Lisa!

Tack så mycket själv, vännen! Visst finns det en menning med allt även om jag iband undrar vad den är...
Kram till dig med

messan sa...

Hej Merja!

Stort tack!
Kram

messan sa...

Hej Anna!

Du svamlar inte utan precis så är det...tror jag :-)
Kram

messan sa...

Hej Anna!

Så klart du ska testa. Vi lever bara en gång!!! Lycka till!
Stor kram

messan sa...

Hej Lillan!

Tack så mycket!
Kram

messan sa...

Hej Lena!

hihi, du är ingen pessimist, så det så ;-)Tack för dina ord!
Men visst är det så som du skriver, lagom är bäst.
Kramis

messan sa...

Hej Vilsen!

Tack så mycket och tack själv för att du finns. Vi peppar och lär oss av varandra :-)Livet är ju lite upp och ner..mest upp.
Kram

messan sa...

Hej Angelica!

Ja, det måste man ha!
Kram

messan sa...

Hej Jenny!

Tack för tipset den sidan ska jag spana in direkt. Stort tack! Tänk vad världen skulle se annorlunda ut :-)

messan sa...

Hej Malin!

Visst är det så. Försöker att inte tänka på "defekterna" av sjukdomen utan fokusera på det positiva och för det mesta går det bra.
Kramis

messan sa...

Hej Purplerain!

Visst kan man leva ett gott liv och att fokusera på den delen av livet. Acceptansen av något gör dock att allt går så mycket lättare.

messan sa...

Hej Maria!

Ja, visst är det svårt speciellt vissa saker som kan vara svårare att acceptera.
Kraaaaaam

Ayla sa...

som alla andra sagt här: Kloka ord!
Det där med acceptans är nog något av det svåraste! för hur lätt är det att acceptera något man inte vill ha eller leva med? fast man inte har något val!