torsdag 26 mars 2009

MS och ridning

När jag var ung så hängde jag i stallet jämt som ni redan kanske vet och jag hade en egen häst också. Det var mitt liv, det jag levde för till hundra procent, skolan och hästarna.

När jag åkte på språkresa till England så var det givetvis kombinerat med ett ridläger. Vet inte om jag lärde mig så mycket mer engelska även om det var det mina föräldrar betalade för men jag lärde mig ännu mer om hästar och det var det viktigaste :-) i alla för mig. Det bästa av allt var hästarna på eftermiddagarna efter plugget på den resan. Engelska, kanske inte mitt största intresse...iaf inte då.

Tyvärr så slutade jag med ridningen men har nu tack vare min stora dotter fått testa på det igen. Underbara ridturer vi haft! Här kan du läsa mer om du vill. Eftersom jag funderar på att boka in mig på en ridskola till hösten så läser jag mycket om just MS och ridning.

"Framför allt är det hästens skritt som framkallar en gångliknande rörelse i bäckenet. Man tränar alltså precis samma muskler och funktion som när man går, vilket är mycket positivt för många MS-patienter. Dessutom har ridning en gynnsam effekt på de muskelspänningar som många har i benen, säger Siv Ohlin."

"En annan oerhört viktig aspekt är den mentala – både känslan av aktivitet, frihet och lätthet i kroppen, och i form av samvaro med hästarna och med andra människor. Jag märker absolut vilken skillnad detta kan göra, för de av mina patienter som rider. Egentligen borde man erbjuda ridterapi för många fler med MS, men tyvärr är tillgängligheten ett stort problem, säger Siv Ohlin."

Nu är det så självklart att jag ska gå på ridskola i höst :-) Längtar redan... Kramisar till er alla!

8 kommentarer:

merja sa...

Vad roligt att rida och ha något att göra som är bra för kroppen.
Kram

Trasdockan sa...

Vill också börja igen! Red som ung. Synd att det är så ruskigt dyrt och att vi är allergiska...

Gissan sa...

Jag red åxå när jag var liten. Jag skulle vilja ha en häst.. Här hade passat perfekt o ha en. Vet bara inte om jag e beredd på jobbet o ansvaret. Och så blir man låst åxå. Kan inte resa tex som jag älskar.. så jag köper nog en dalahäst istället ;) den kan man ta med...
Go kväll till dig.
Kram Gissan

Anonym sa...

Tack för en otroligt glädjande informationen... Men med barnen små så får vi se om tiden finns även för mig på ridskolan...
*längtar*
Ha en toppen fredag! Kram Anna

Anonym sa...

Å va spännande! jag red med ett tag som liten,ramlade av givetvis å är nu livrädd för de stackarna...men önskar att jag inte vore det. De är så vackra å helt underbara djur,men vågar inte ens gå i närheten.Vilken frihet det måste vara att sitta upp...lycka till å kram ♥

Söstra di sa...

Vad kul att du tar tag i och gör detta! Hästar är underbara djur och ger så mycket tillbaka!

Tack för mysiga fikan häromdagen.

kram kram

Lena sa...

Jag gick på ridskola när jag var liten....en gång. Sedan insåg jag att jag var livrädd för de där kräken. Men de är fina att se på :-) på avstånd.

Anonym sa...

Hurra! Åååå, jag har också varit en hästflicka och jag älskar dessa underbara djur. Brukar ibland vara med på islandshästridningar och så.

Klart du ska börja rida och jag kan garantera dig att det är bland det bästa du kan göra med ms. Det finns hur mycket fördelar som helst OCH är en fantastiskt fritidssysselsättning för alla. Närheten till djuret blir en extra dimention, liksom.

Heja du och stor kraaaaaam