torsdag 15 oktober 2009

Sjukdomen MS och graviditet

Ni som inte är intresserade av MS får gå till mitt tidigare inlägg :). Lite längre ner finns det.

Läste en intressant artikel om MS och graviditet. Läste den speciellt nogrannt och med stort intresse eftersom en av mina bloggvänner väntar smått och en annan arbetar på det och för att jag själv arbetat en gång i tiden med just graviditeter och på förlossningen där jag sett många små nya liv komma till jorden. Det jag fastnade för var orden, Jag uppmuntrar de allra flesta att skaffa barn”.

Fastnade för dom orden...just för att de är så positiva för de som har MS och är gravida eller planerar en graviditet. Oavsett om man har en kronisk sjukdom eller inte så är oftast vår önskan att bli förälder stor. Är man kronisk sjuk så finns så många andra aspekter att tänka på och en stor del är medicineringen som man oftast får ta ett upphåll med. Risken att MS ska överföras tills ens barn väldigt liten. MS i sig är inga hinder för att bli gravid.

För mig är det en självklarhet att få bli mamma och föda normalt och att få amma som vilken mamma som helst. Kortisonet finns ju alltid där vid behov.

Så tilla alla er som funderar på smått...Kör hårt! Ni som väntar smått...Stort grattis!

6 kommentarer:

Barnens Hjältar sa...

Härligt härligt!
Jag håller med du, barn är det finaste som finns och finns det kärlek finns det plats för mera liv :-)
Ha en fin fredag och krya på dig!

Ellinor sa...

Jag läste också den artikeln... för mig blev beskedet om MS inte så farligt när neurologen sa "du kommer kunna skaffa barn" jaha.. men då var det ju inget att snacka om :-)

hoppas näsan slutat rinna, annars får du använda helgen till att vila och krya på dig!

kram

Sussi sa...

Vad bra att det inte är så stor risk att MS går från mamma till barn!

Ha en härlig fredag
KRamisar

Söstra di sa...

Ja och oavsett om man har MS eller inte så vet ju ingen vad som händer imorgon. Alla kan vi ju råka ut för något om tre år, 10 år eller nästa dag....eller inte!!

Bättra att planera för stunden och njuta av det som går att njuta av just nu. Carpe diem!

Hanna sa...

Ja det känns himla skönt det där faktiskt.. Jag är väl mer orolig för hur jag ska orka, men det känner nog alla som ska ha barn! :)

För oss är det bara att ordna med jobb, sen finns det inget som hindrar oss, min man kommer bli världens bästa lekpappa och det kommer väga upp för min oförmåga i vissa lägen.. ;)

Nu har jag varit och tagit vaccinationen, det gick himla fort och har inte alls ont. Gick till vårdcentralen.

charlotte sa...

nu har jag läst en del av dina äldre inlägg o de var bra. jag har t o m börjat prenumerera på ms-tidningen. eftersom jag alrig haft speciellt långvariga besvär är det lätt att förtränga sjukdomen
sv:i vanliga fall har jag varit ganska förskonad ifrån tröttheten men sista veckan har varit för jävlig