onsdag 21 november 2012

Brist på D-vitamin kan öka risk för ms och andra sjukdomar

Äntligen är diskussionen igång. Det här har vi väntat på länge. Stort tack Jonatan Salzer och Peter Sundström!

Läs debattartikeln i SvD här om brist på d-vitaminets betydelse när det gäller ms, barndiabetes, tjock och ändtarmscancer.

Text ur artikeln.
Det gränsvärde i blodet som Livsmedelsverket anger må vara tillräckligt för att förhindra engelska sjukan, men räcker inte för att skydda mot de allvarliga sjukdomarna ovan.
Om inte Staten, förslagsvis i form av Livsmedelsverket, tar detta problem på allvar så kommer det fortsätta att årligen insjukna uppskattningsvis 200 fall av ms, 500 fall av barndiabetes och kanske så många som 700 fall av tjock- och ändtarmscancer i Sverige i onödan. Stämmer forskningen är det nämligen så många sjukdomsfall som varje år skulle kunna förhindras med D-vitamintillskott.

 Enligt en studie är solljuset helt verkningslöst mellan oktober och mars från Stockholm och norrut, hur länge man än är ute. Den gamla ”sanningen” att en kvart i solen med bara armar och bart ansikte räcker för dagsbehovet av D-vitamin stämmer alltså knappast under större delen av året i Sverige, och definitivt inte om dagsbehovet är större än vad man tidigare ansett. För att vi inte ska få allvarlig brist är därför kosten extra viktig för oss i Norden, men dagens tillskotts- och berikningsnivåer räcker inte.

5 kommentarer:

Skogsviola sa...

Apropå traditioner, så har jag en sådan till som härrör från min barndom. Vi gjorde alltid julgranskarameller, dvs godis i veckat silkespapper med bokmärken på. Det skulle ske första advent och blev inledningen på julfirandet. Jag gör fortfarande sådana, men om dottern kommer hem några dagar innan jul väntar jag till dess. Hon vill så gärna vara med nämligen!
Tack för dina kommentarer! Kram!

Marie-Louise Nilsson sa...

Detta med d-vitaminens betydelse är så oerhört intressant. Jag höre en professor en gång om att den är avgörande vi depp också och kan ha betydelse vid utmattningssyndrom också. kram kram

Mia sa...

Att det ska vara så svårt för vetenskapen att ta till sig detta!!!
Receptet på Matjestårtan kommer här:
http://www.tasteline.com/recept/Matjestarta
Stor kram till dig!

ansepanse sa...

mm, jag har också läst en del och jag tycker också att det ska till rekommendationer för alla att under vintern åtminstone ta till extra D-vitamin
bamsekramar, fast du, någon sol har vi inte haft här idag, till dig vännen

Jergen Puckel sa...

Äntligen!

Jag överdoserar (enligt vissa mått mätt) D-vitamin sedan ett halvår tillbaka. Käkar 5000IU / dag och mår prima som aldrig förr! Verkar ta udden av tröttheten och samtidigt bidra till muskeltillväxt och annat bra. Klart att vi behöver tillskott då vi bor i mörkret och dessutom äter mat av sämre kvalitet.

Fridens!

http://multiplasanningar.blogg.se