onsdag 9 maj 2012

Ensamheten


Ordet i sig kan vara både positivt och negativt laddat, ofrivillig ensamhet är för mig definitivt ett negativt laddat ord. Jag blir ledsen när jag tänker på alla ensamma människor som finns i vår värld.

För mig är ensamhet nästan alltid ett positivt ord. Då jag är ensam njuter jag av det. Njuter av tystnaden eller av musiken som jag själv valt, njuter av att tänka mina tankar i lugn och ro och kan ha en inre konversation med mig själv utan avbrott. Njuter av att tänka på stora och djupa saker eller små vardagliga ting som finns där hela tiden men som kanske inte får den tid dom egentligen behöver. Jag älskar mina egna ensamma stunder och jag är lika beroende av dom som av det sociala umgänget med mina vänner, nära och kära.
Mitt behov av att vara ensam har blivit större sen jag fick min sjukdom Ms och det beror på att det blir så stökigt och snurrigt i min hjärna när det är för mycket synintryck och ljud och som jag skrev om igår tröttheten som följer efteråt.

Om jag inte får tillfälle till min tid med mig själv så söker jag den frivilligt, åker ut i skogen eller bara ger mig ut och går här i stan.

När jag är ensam kommer jag oftast till ett speciellt lugn och många frågor eller tankar får jag oftast eller alltid svar på och eftersom jag är så medveten om att det är så, kommer jag fortsätta att ta mig tid med mig själv i ensamheten och njuta.

Jag är övertygad om att vi alla människor behöver ha sin egna frivilligt valda ensamma tid för reflektion och att bara vara med sig själv.

Varma kramar till er

19 kommentarer:

Helene sa...

Vi är så lika !!
Jag håller med dig om allt du skriver...idag har jag en sån dag !!
Jag behöver vara själv och bara vara...jag mår bra då...Jag tänker och funderar på livet och allt annat = ))
Ha en fin dag.
Kram Helene.

Madeleine Berglund sa...

Det här med ensamhet och tystnad värderar jag högt. Att vara hemma själv, pyssla, läsa, vara, lovely.

Sen blir man förstås överlycklig när ens älskade kommer hem, hihi.

Kram Madeleine

RackarTuss sa...

Oh ja - även jag behöver vara ensam alltid nu och då.
Då brukar jag låta det vara tyst runt omkring mig och så pysslar jag med mitt i min takt på mitt sätt..... ja.....

Ankii Nilsson sa...

Jo men visst har även jag behov av ensam tid, tid när de bara är jag o mina ideer:) men synd är de om de som alltid sitter ensamma, som ingen har - de måste vara hemskt.

Sen finns de väl de som aldrig får någon ensam tid - oh de måse ju vara jobbigt de också.

Kramiz

ansepanse sa...

mm, frivillig ensamhet är bra, det tycker jag också men ofrivillig ensamhet kan vara något hemskt, usch ja, det har jag också upplevt i en period i mitt liv
men nu tänker vi positiva tankar :) ha en skön promenad därute i regnet, det är så vackert nu när det börjar grönska överallt
bamsekramar vännen ♥

Marie-Louise Nilsson sa...

Jag är precis som du. Jag behöver min ensamhet och få tid till mig själv och mina tankar och funderingar. Återhämtning efter mycket intryck osv. Nu har jag ju börjat förstå varför jag behöver detta, eftersom jag är en högkänslig person.

Jag kan tycka syn om de människor som kämpar för att undvika sina egna tankar och ensamhet för att de är rädda för sig själv och sin reaktion. De vill inte rota i sig själva fast det är de det behöver.

Kram på dig.

Mamma med MS sa...

Jag känner att jag behöver egen tid för att fungera och orka vara social. Men alla sjuka som friska behöver egen tid,för orka vardagen.

Mamma med MS sa...

Jag känner att jag behöver egen tid för att fungera och orka vara social. Men alla sjuka som friska behöver egen tid,för orka vardagen.

Carina Sjölund sa...

Jag tycker om att vara ensam :)
Men dom som alltid sitter ensamma och tyvärr inte valt det, dom tycker jag synd om :(
Kramen goa vän♥

MyStory sa...

Jag har alltid haft ett stort behov av att vara ensam så det är inte ett negativt laddat or för mig heller. Men det är så klart skillnad frivillig ensamhet och ofrivillig. Önskar dig en fortsatt fin dag!
Kramar

Mia sa...

Precis så är det nog...men jag är så van att vara ensam, så ibland känns det verkligen inte som självvald ensamhet, men jag träffar ju folk hela tiden i jobbet....så jag ska inte klaga, det kan faktiskt vara skönt att det är tomt hemma när man kommer hem *L*
Varm kram till dig, fina du!

Monica sa...

Så klokt du skriver! Jag tycker också så! Tänk vad viktig den "tiden" är för oss som tycker om den.
Var rädd om dig och må väl.
Kram och vink från mig.

madelein - mamma till sex sa...

just nu tar ag det väldigt lugnt, sitter själv på hotellrummet och väntar på kollegor :-)

trollmor sa...

Är precis så också speciellt om jag har jobbat mycket. Jag tycker det är skönt när tex min kära ska åka iväg bort. Då brukar jag aldrig tala om att jag är ensam . Jag blir så rädd om min egen tid på någotvis. Tycker att egen tid är en lyxvara för mig.
Kram

ryskadockor sa...

För mig är det också viktigt att vara ensam då och då... Jag som jobbar med människor måste alltid vara social, öppen, trevlig och glad, och ibland måste man nästan tvinga sig att vara det... Därför värdesätter jag ensamma stunder och är tacksam att min familj förstår det...
Ha en fin kväll!
Kram
//Lana

Malin sa...

Hej ! Att vara ensam MED andra människor är den värsta känsla som finns....det är ledsamt. Att våga vara ensam och känna sig tillfredsställd med sig själv är häftigt. ;) ha en fin kväll vännen. Kram Malin

soffie sa...

va skönt att du upplever ensamheten så,jag är nog tvärtom hatar att vara ensam vill alltid ha folk omkring mej , va bra du skriver,kramen

En Vacker Vardag ♥ sa...

Ja för mig är ensamhet något jag måste ha. Där jag kan vara i total tystnad och samla ihop mig själv från samhällets brus av intryck som finns runt omkring hela tiden,annars fungerar inte min vardag.

Kram Lotta

messan sa...

Hej Malin!
Jag förstår precis vad du menar...tror jag. När man är i en bubbla med andra...det gör ont.
Är det frivilligt är det underbart!

Varma kramar till dig du söta och fina