onsdag 4 april 2012

Att slösa med beröm


Små söta vårblommor fångade med kameran på morron promenaden.

Ger ni mycket beröm till andra människor? Berömmer ni er själva ofta? Jag tycker de flesta kan bli bättre på det. Jag behöver självklart också bli bättre på att berömma.

Alla borde få höra mer beröm och inte bara berömmet bra jobbat och sen vet man inte varför... vad är det jag gjort eller är bra på? Berömmet får så mycket mer betydelse för en själv när man får reda på vad är det jag gjort bra. Berömmet ska också vara förankrat till den personen vi ger det till...vi alla har olika förutsättningar.

Det får oss att utvecklas, lyftas, känna glädje, öka vår självkänsla och självförtroende och det väcker en vilja att göra mer och bättre. Ingen människa kan få för mycket beröm och tänk så bra man mår när man får ett ärligt beröm. Visst mår man bra av ärligt beröm?

Varför dömer många av oss andra människors sätt att vara så snabbt istället för att se det fina och goda i varje individ? Vi vet ju inget om den andra personens bakgrund, erfarenheter, önskningar och motivet till hennes beteende. Den som är nöjd med sig själv har inget behov av att tala illa om andra för att höja sig själv effekten blir bara tvärtom, man trycker bara ner sig själv.

Det finns ett indianskt ordspråk som jag tycker talar sitt tydliga språk: Att man ska gå en mil i en annan mans mockasiner innan man kan bedöma personen ifråga.

Genom att säga positiva saker, berömma andra så lyfter vi inte bara den andra personen utan också oss själva. Alla mår så mycket bättre och mötena med andra mäniskor blir så mycket trevligare. Så slösa med beröm i massor. Glöm inte bort att ge det till dig själv också.

Brukar ni ge beröm? Hur berömmer ni? Ger ni beröm till er själva?

Önskar er alla en solskensdag!

24 kommentarer:

mindfulnessmamman sa...

Att ge beröm när man tycker någon gör något bra tycker jag att många kunde göra oftare. Inte ge beröm för berömmandets skull eller som vissa expediter som säger "åh så snyggt det sitter på dig" när man ser att bysten och glädjevolangerna inte får plats ;-).
Men när det är befogat tycker jag att man kan låta den positiva tanken kan få komma ut som verbalt beröm. Eller visa uppskattning på andra vis. Det kan göra skillnad.

Kram på dig kloka messan!
Kram Hanna

ansepanse sa...

vad fint skrivet, folk i allmänhet har lättare att döma andra än att ge beröm, det är min erfarenhet i allafall, jag försöker nog att ge beröm men visst, jag kan säkert bli bättre på det också
Sv: jo, det är fint med rosa :) var rädd om dig vännen, du får inte ta ut dig alldeles
bamsekramar ♥

Malin sa...

Hej ! Åh vad fint skrivet , så sant då sant. Man har så lätt för att dömma och inte berömma. Lyfta upp någon annan och säga att du är fin och är bra som du är . Kram kalas till dig . Fin blogg och du behövs med din uppmuntran och värme . /: Malin

Carina Sjölund sa...

Vackert skrivet av dig.
Visst kan man ha svårt att ge beröm, men man känner ju själv vad glad man blir när någon säger att man har gjort ett bra jobb :)

Man måste nog bli bättre att berömma varandra!
Stor kram till dig vännen♥

LyckligaPraliner sa...

Jättebra skrivet!! Du har så rätt i det du skriver. Nu då jag tänker efter så tror jag faktiskt att jag ger beröm. Men jag gör det av mig själv helt naturligt. Jag kanske är en sån person. Elaka, missunsamma eller på annat vis otrevliga människor slösar jag inte min tid på. Fast en del kanske blir på det viset bara för att de faktiskt aldrig har fått höra positiva ord om sig själv. Livet handlar om att ge och ta. En del bara tar.

Du har också helt rätt i det att vad var det man var bra på då om man berömmer bra jobbat, ungefär. Oj vad jag tjorva till den meningen :))

Jag tolkar det som att du menar att man kan precisera sig lite mer. Säga lite mer vad som var bra. Ja det är bra, det ger den där lilla extra goa känslan tror jag. Tror att man säger mera sånt till dem man har närmare sig.

Jag brukar göra det. Uppmärksamma även det som inte är alldeles klart synligt. Många människor är otroligt "duktiga" på sitt arbete eller privat men lite i skymundan och de utmärker sig aldrig. De personerna vill jag gärna uppmärksamma, om de vill själva alltså...

Finns hur mycket som helst att skriva om det här men nu vill vattkoppstäckta dottern äta lunch. Tack för ett väldigt bra inlägg! :)

Kram Ann-Louise

Marie-Louise Nilsson sa...

Fint och bra inlägg. Vi behöver ge varandra och oss själv beröm. Jag har i och för sig en tudelad relation till detta med beröm för min egen del. Jag har och lidet väl till viss del fortfarande av att inte anse mig duga om jag inte presterar. Om jag har fått beröm för mina insatser på jobbet? Oj jo väldigt mycket under året. Om det har höjt mitt människovärde? Nej, eftersom jag inte har tyckt att jag har något värde om jag inte presterar. Ingen prestation = inget värde. Så det är det jag jobbar med nu, att duga precis som jag är. Och att få kommentarer om hur jag är som människa Ja tack!
Jag är nog duktigare på att även ge sådan respons till människor också. Att ge uppmuntrande ord för hur personen är ...

Kram på dig. Du värdefulla goa människa

Carita Liljendahl sa...

Jag försöker komma ihåg att berömma och uppmuntra, men klart att vi alla kan bli ännu bättre på det.
T.ex. då jag går in på bloggar hos personer jag inte känner lämnar jag ofta korta, uppmuntrande, glada kommentarer - det är lätt att göra någon okänd person glad på det sättet.
Klart att man ska MENA vad man säger, så om jag inte är av samma åsikt som bloggaren eller tycker nåt de visar inte är snyggt så väljer jag att inte kommentera alls. Då sårar jag ingen, för personen vet ju aldrig att jag besökt sidan.

paula i pörtet sa...

Hej! Det ligger inte riktigt i min natur att vara naturligt uppmuntrande, jag får verkligen tänka till och påminna mig själv. Över lag är det stor skillnad mellan finländare och svenskar. Jag tyckte när jag flyttade till Sverige att ni här var alldeles för positiva för ert eget bästa, hihi
Nu efter att ha bott här mer än halva livet så har jag ju vant mig förstås, men överdriven posivitet har jag fortfarande svårt för.
Vad jag menar är när man möter någon sådan person så får man alltid lika översvallande ord och beröm o jag kanske misstror sådan personer och tror inte att de är äkta. KNepigt det där för alla vill vi ju känna oss värdefulla!
Kram du värdefulla bloggvän och glad påsk!

ime sa...

Jag försöker alltid säga när någon har något snyggt på sig eller har gjort sig fin i håret eller liknande. Tycker jag känns bra.

Mia sa...

Precis detta: Att man ska gå en mil i en annan mans mockasiner innan man kan bedöma personen ifråga. Det tänkte jag skriva, så såg jag att du själv hade gjort det...
Aldrig ska man döma någon utan att veta vad bakgrunden är, hur livet har levt med den personen, vad vet jag, vem är jag som har rätt att döma någon överhuvudtaget...även om jag VET bakgrunden..
Det finns alltid något fint i varje individ, det tror jag på, tills motsatsen bevisats *L* Och att ge beröm kan få både mottagare och givare att växa som människa..
Stor, varm kram till dig du fantastiska människa!

madelein - mamma till sex sa...

JJag ger beröm till alla förutom mig själv tror jag :P

Anonym sa...

blev bara så full i skratt när jag såg talesättet om mockasinerna.
Gjorde idag ett inlägg på projektbloggen: http://adelov.se/wordpress/?p=8631

Kolla in första underrubriken till inlägget nu kan du bli enskild medlem.... :D

Tanke överföring där/ Söstra di

soffie sa...

jag försöker att ge mina barn beröm så mycket som de är värda det:) jag är nog lite skadad eftersom jag arbetar som lärare där berömmer vi mycket för att sporra eleverna till fortsatt jobb:)
vilken vacker bild, kram

Helene sa...

Jag är nog en sån som ofta ger beröm åt andra men jag är SÅ dålig på att ta emot beröm själv !!
Jag vill GE DIG beröm idag...bara för att du har en fin och personlig blogg som jag tycker om = ))
KRAM OCH GLAD PÅSK / Helene.

Zandra sa...

Hej vännen:)
Du skriver så många kloka ord hela tiden❤
Jag är bra på att ge berömm, både till kända och okända. Däremot är jag sjukt dålig på att ta emot beröm.
Stor kram❤❤

Monica sa...

Tack för titten hos mig!
Underbart Inlägg! Tänkvärt och så bra! Lyfter på min hatt av tacksamhet!
Enbart ORDET beröm känner jag stor ödmjukhet inför.
Tack tack tack.
Var rädd om dig och må väl!
Påskkram från mig.

Malin - stjärnflocka sa...

Helt rätt!!!
I skolan försöker jag tänka på att inte bara säga bra, utan tänka efter vad det är som är bra för att eftven sen ska kunna gå vidare. Men det är också underbart att få höra vad man är specifikt bra på.
Människor som får värme lär sig att ge värme!
Kram Malin

Ninja sa...

Erkänner att jag måste bli bättre på det här. Jo, jag berömmer ofta i vissa sammanhang men inte i andra....

Livets vägar sa...

Jag berömmer mina barn. Det har jag alltid gjort när de är duktiga. Men senaste året har jag börjat besömma mig själv eftersom jag har lyckats med min kamp och att jag har lyckats nå politiker om att förbättra situationen för Bröstcancer sjuka i vårt län. Jag gör så bra av mig så jag är själv förvånad. Men det känns jättebra för all beröm jag får :) Kram

Camilla sa...

Gud så bra skrivet!
Klart att vi ska ge varandra beröm. Det gör vi allt för sällan.
Det måste vi bli bättre med.
Kram!

Ankii Nilsson sa...

Bra!! Man ska verkligen slösa med beröm, de försöker jag alltid göra, de negativa brukar jag behålla för mig själv:)

GLAD PÅSK!!!!!!!!

Kramiz

Carina Sjölund sa...

Glad påsk vännen!
Kramen♥

MyStory sa...

Jag tycker det är roligt att få beröm och är ganska duktig på att ge beröm till andra. Av att glädja andra blir man glad själv :-) Ha en fin kväll!
Kram

Marlene sa...

Den där jäkla Jante kan slänga sej i väggen! Jag älskar att ge andra beröm och komplimanger och är rätt så bra på att klappa mej själv på axeln också. Men det får man ju inte i Sverige, så alltid retar det nån...