söndag 24 oktober 2010

Stress

Det pratas väldigt mycket om just ordet stress idag. Oftast i negativ bemärkelse. Stress behöver inte alls vara bara negativt. Det kan vara positiv stress så länge man känner att man mår bra av det.

Jag själv gillar att ha mycket omkring mig och en del tolkar det som om jag har stressigt men det är helt tvärtom...skulle jag inte ha mina saker att göra då skulle jag bli stressad av att bli understimulerad. Att det händer för lite helt enkelt, bättre att det händer för mycket.

Stressen blir negativ när den går över till press. Vi alla människor är ju så olika och jag mår bra när jag har lite press på mig, lite lagom. Jag gör bäst ifrån mig när jag är nära en deadline. Jag packar oftast i sista sekund när jag ska ut och resa.

Samtidigt så lyssnar jag mycket på mig själv och ibland kan jag stressa hur mycket som helst och ibland går det inte alls för då känner jag av att jag är på fel sida. Visst är det så att jag kan bli stressad när jag vill så mycket men...orkar så lite. Men...jag vet om det och då kan jag hantera det genom att prioritera.

Sen kan man alltid fundera på vad är det som gör att just man själv blir stressad. Är det tempo? Måsten? Eller är det vissa händelser eller vissa människor? Understimulans?

Det viktigaste är att lära känna sig själv och vara lyhörd och följa sin egna känsla. Vi har alla olika stresströsklar. Vad tycker du om stress?

14 kommentarer:

soffie sa...

jag vill med ha mycket omkring mej å känner mej ej stressad då,däremot kan jag bli väldigt stressad när det ej blir som jag tänkt mej så tidsplaneringen spricker,
ha en goo kväll

Marie-Louise sa...

svar: jag säljer mest kläder och böcker just nu. Nu har hon betalt efter mycket om och men, hotet om att jag skulle lägga upp auktionen igen tog visst skruv.

Anonym sa...

Hej och tack för din värmande kvällskram!
Stress för mig är nog mycket som för dig. Jag blir nog lätt understimulerad och då händer ingenting. Sen har jag blivit duktig på att sortera när det blir mycket. För när stressen som är negativ tar över så går jag ju ner i slowmo...
Kvällens möte gick bra och jag känner mig tillfreds i soffan...
Önskar dig allt gott vännen! Tack för att du finns!
varmaste kramen tillbax

Susanne sa...

ja så är det..oftast när jag är stressad är det en prestations ångest jag satt på mig själv..Lika när det gäller röran..har alltid sagt att jag kan ha rörigt bara jag har ordning i den;)
Kram

Barnens Hjältar sa...

Jag blir bara stressad om andra pressar mig! Själv trivs jag ju med mycket omkring mig.
Ja, jag köpte in och sålde vidare :-)

Ikeas doftljus har jag sett, skall köpa pepparkaksvarianten där nästa gång då :-)

Sussi sa...

När jag jobbar gillar jag att ha mycket att göra. Hellre det än dagar som släpar sig fram med allt för lite att göra. Hemma däremot.. Där tar jag det gärna lugnt ;)

Kramisar

Renée sa...

Jag var som du innan, gillade att ha massor att göra. Sen en vacker dag så for jag in i väggen med en smäll... Kunde inte gå för jag var så yr, hade världens ångest och värk och allt du kan tänka dig... Fick hjälp med ångesten och fick helt enkelt ändra hela mitt liv. Numera kan jag inte stressa alls... Jag kan fortfarande inte läsa böcker trost att det är 8 år sedan det hände. Tv har jag börjat titta på för ett tag sen, det kunde jag inte heller innan. Nu visste jag ju inte att jag hade en sjukdom då så det kan ju ha varit därför som jag blev så sjuk men jag är ändå tacksam för att det hände. Det har gjort mig till en mycket bättre människa som hinner att njuta. Stressa gärna men med måtta, då gör det ingen skada!

ansepanse sa...

ibland kan stress var positiv och då känner jag ett go men jag håller med om det sista stycket du skrivit, så är det
kramar

Madeleine Berglund sa...

Hej =)

Åå vad jag tycker du är stark, du har en sådan trygg inställning tycker jag.

Jag jobbar som bäst under lite stress. Liksom du packar jag gärna dagen innan jag ska resa. =)

Ingen kontakt än, men jag ska söka upp den, var så säker. :)

Tack för ditt mail, du får snart svar.

Kramar
Madde

Ps. Jag vill jätte gärna köpa en tavla av din dotter. Finns det någon bild på någon som man kan få köpa???

Anonym sa...

Stress för mig innebär plågor, värk och irritation som följer med. Den kommer oftast när det handlar om brist på kontroll hos mig. Jag älskar utmaningar och samma som dig måste jag vara stimulerad hela tiden. Men när det kommer stunder att jag tappar kontrollen över saker och ting, eller också att jag känner för stor press då blir det kämpigt och jag brakar sönder… och då blir det bara mera stress hos mig. Regeln ”lagom är bäst” måste jag rätta mig till nuförtiden. Jag försöker leva i balans så gott jag kan fast det är oftast mycket svårt, men då skördar jag de onda frukterna efteråt… Lycka till med dina affärer! Bästa hälsningar och kramar från mig till dig!

ywonne sa...

Tål nog faktiskt ingen som helst stress nuförtiden..nästan så jag saknar att kunna stressa positvt.
Ywonne

Anki sa...

Ja du stress kan vara både på gott och ont, jag har haft en inombords stress i mej nu när jag varit sjukskriven och det är inget roligt. Men den stressen man kan ha när man jobbar kan vara lite kul ibland för vem vill vara sysslolös på jobbet? Kram

charlotte sa...

jag är likadan som du. jag hör av mig till dig när jag vet ngt om medicinen o du hör av dig till mig så fort du vet

Susanne sa...

Kram till din dag!!