fredag 24 juli 2009

MS och rökning

Läste en intressant artikel på SR. Egentligen inget nytt för att det är farligt att röka det vet vi redan men tyckte studien som presenterades var intressant.

"Rökning förvärrar multipel skleros

Rökning kan snabba på sjukdomsförloppet för personer som lider av nervsjukdomen multipel skleros, eller MS, enligt en studie som nu publiceras i tidskriften Archives of Neurology.

I studien ingick nästan 1500 patienter med MS. Drygt hälften hade aldrig rökt, medan cirka en femtedel var rökare. Rökarna hade i genomsnitt betydligt svårare MS än ickerökarna när studien började, och under de år som varje patient följdes så förvärrades rökarnas sjukdom betydligt mer än ickerökarnas.

Flera ämnen i cigarettrök har en skadlig effekt på nervceller, vilket enligt forskarna kan förklara resultaten. Även om orsakssambandet inte är helt klarlagt, altlså om rökning förvärrat sjukdomen eller om svårt sjuka är mer benägna att röka, så finns det enligt forskarna nu ännu mer anledning för ms-sjuka att fimpa."

4 kommentarer:

Under förvandling sa...

ok. Kram.

anna sa...

rätt självklart tycker jag, säg den sjukdom som rökning förbättrar?

Anonym sa...

Hej!
Jag har också MS och undrar om passiv rökning påverkar sjukdomen. Jag har grannar som röker så det kommer in till mig. Har astma så jag mår inte bra av den anledningen heller. Är på jakt efter annat boende. Hoppas att jag hittar något hus så småningom. Jag har ingen blogg ännu men ska skaffa mig så småningom. Min mailadress är:
maxelonia@yahoo.se
Du får maila till mig om du vill.
Namaste Margit.

HELENA-RUTAN sa...

Jag skrev om det på min blogg för ganska länge sen när det stod på text-tv om att forskarna trodde att även passiv rökning för särskillt tjejer var inte så bra....