måndag 6 maj 2013

Lycka är när vi gillar oss själva och läget

Så lätt det är att hela tiden se framåt när jag gjort det eller köpt det blir allt mycket bättre osv...men det är ju nu vi lever här i nuet. En kort stunds lycka, ett lyckorus kan vi få av en löneförhöjning eller av den nya TV eller något annat vi strävat efter men på sikt så måste vi kunna gilla läget, så här är det och givetvis gilla oss själva för att känna lycka. Istället för att ändra världen så kanske man ska ändra sin inställning till världen.


I lyckoforskningen så används en dator som plingar till och påminner en lite då och då, vad gör jag, vad tänker jag just nu, hur känner jag och en sån borde vi alla ha tillgång till för att verkligen göra oss medvetna om hur vi mår i olika situationer som glädje och sorg, Vi kommer säkerligen på saker vi inte haft tid att se och känna som vi egentligen inte gillar men ändå fortsätter med.


När jag läser om lyckoforskningen så visar den i stället att det är kärleken till en partner eller nära vänskapsrelationer som har störst positiva effekter på lyckan. Och att de flesta människor i stort sett alltid mår bättre av att göra saker tillsammans med andra än på egen hand för vi växer som individer då och helt naturligt gillar vi oss mer själva. Idag är det en klyfta mellan vad som faktiskt ger lycka och vad vi tror ger oss lycka. Skrämmande.
 
Att sitta ner och göra ingenting, för vi har gjort det som var vårt mål, hur ofta tänker vi inte så...och ofta förknippar vi det med lycka, jag är klar, så skönt och visst är det skönt ett tag att sitta och inte göra någonting men för mig är ändå den viktigaste sträckan vägen till mitt meningsfulla mål då är jag lycklig, för det är det som är mitt liv, berg och dalbanan.
 
 
Vad tycker du?
Kram

7 kommentarer:

Anonym sa...

Du staplar upp massor av kloka ord i måndagens fina inlägg. Jag håller med dig i allt.
Dessutom finns aldrig lyckan i grannes täppa.
Ha en fin måndag
Kram Bosse

ansepanse sa...

du är klok som vanligt, vilket fint inlägg :) jo, så är det, jag har försökt att få J att inse det också, han tittar framåt och tänker att när vi gjort det, när vi har fixat det, så..... men det är verkligen inte så det fungerar, det är nuet och bara nuet vi ska leva i, eller hur?
Sv: jo, jag måste fundera, det måste jag men vet du, ögat har ju liksom blivit värre efter senaste behandligen, och jag vill inte ha det så här
bamsekramar till min oerhört kloka vän <3

trollet sa...

Fint inlägg... och tyvärr mycket sant... den lilla vardagslyxen (sitta i parken en solig dag tex) är klart underskattad!!

Heléne sa...

Håller med...man mår så bra med andra människor.
Dom som ger energi & kärlek....
Ha en underbar dag.
Kram Heléne.

Mia sa...

Att leva i nuet, att stanna upp och känna efter....Jaaaaaa, detta är så viktigt för oss, varför gör vi inte det oftare??? Men jag har börjat och sakta med säkert har jag insett att jag är så lycklig med vad jag har, jag behöver inte sträva efter mer, åtminstone inte materiellt. Just nu jobbar jag på att hålla lyckan vid liv, det kan också vara lycka...att se att det ger resultat.
Kram finaste, goaste DUUUU!

Livets vägar sa...

Bra inlägg och kloka ord. Jag Älskar din blogg!
Kram till dig <3

soffie sa...

Vad intressant det där är och du skriver verkligen bra,
jag är mest lycklig då jag är med mina barn och då jag sitter i solskenet och njuter då känner jag lycka, då alla måsten är gjorda för dagen:)
kramen till dig,