onsdag 13 februari 2013

Svar på frågor om ms

Jag får en del mail om ms, frågor och eftersom jag just nu letar efter flera timmar på dygnet ....:) så svarar jag här. 

Vad är ett skov?

Med skov menas en tillfällig försämring av sjukdomen som orsakas av den uppflammande inflammationen i det centrala nervsystemet, CNS, och som resulterar i olika symptom.  Graden och typen av symptom beror bland annat på hur omfattande inflammationen är samt vilka områden i CNS som är drabbade. Skoven läker oftast ut men inflammationen kan lämna ärr (plack) och bestående symptom.

Vad är ms?

Multipel skleros (MS) är en kronisk, neurologisk sjukdom som drabbar nervceller i det centrala nervsystemet (CNS). Det centrala nervsystemet består av hjärnan och ryggmärgen. Ordet multipel skleros betyder "många ärr" och syftar på att det bildas ärr på flera olika ställen i CNS.

Bromsmediciner (Linda)

Tack för dina fina ord.
Nej, jag tar ingen bromsmedicin. Jag önskar dig varmt lycka till med Gilenya.

Kan man få låtsasskov?

Ja, det kan man och det kallas pseudoskov.
 Ett skov utlöses av en nytillkommen inflammation i det centrala nervsystemet, CNS. Ett pseudoskov eller falskt skov orsakas inte av en ny eller aktiv inflammation i CNS utan blossar upp vid infektion, feber, stress eller annan slags belastning. Det ger ofta MS-symptom som man känner igen och som man har haft tidigare. Ett pseudoskov brukar vara kortare och mildare än ett vanligt skov. Det brukar även gå över när orsaken till det försvunnit. Om man tex. har influensa med feber så brukar det lägga sig när man blir bättre och febern gått ner.

 
Fler svar kommer snart :).
Ha det nu så bra.
Vill passa på att tacka er alla så jättemycket!
Ska snart kika runt hos er.
Stort tack! För era så värmande och snälla ord.
Kram

Inga kommentarer: