onsdag 14 april 2010

Funderingar på livet

Ibland i livet kommer man till en punkt när man ställer sig frågan, vad vill jag ha ut av livet.. livet som jag lever här och nu, just nu i nuet och min framtid. Vad vill jag göra? Hur vill jag leva? Vad vill jag göra på min fritid? Vad vill jag arbeta med? Vad vill jag berika livet med? Vem vill jag umgås med? Vad är det viktigaste i mitt liv? och kanske tusen frågor till...

Jag har kommit till den delen av mitt liv. Har varit där förrut. På ett naturligt sätt så kom dom funderingarna när jag fick reda på att jag hade en kronisk sjukdom som jag inte visste vad den skulle göra med mig. Nu har jag bestämt mig för att den inte ska få göra mig illa. Det har alltid slutat på ett positivt sätt...även om jag ibland har önskat att någon ska berätta för mig hur jag ska göra. Jag kan tänka så...trots att jag är en beslutsmänniska som ständigt tar beslut och då tar jag dom snabbt, väldigt snabbt och oftast hamnar dom rätt.

Jag tror att vi alla har dessa funderingar någon gång i vårt liv. Jag hoppas det, för det är såna tankar som gör att vi utvecklas som människor. Jag mår jättebra och jag mår ännu bättre av att få klarhet i en del av mina funderingar. När klarheten kommer så kommer min kämparglöd, min glöd att ändra en del i mitt liv, så det är som jag vill och så som jag mår bra av. Det kan vara en liten sak eller en stor förändring. Oavsett om det är det lilla eller stora så är det viktigaste att vi tar tag i det.

Hur gör ni?

"Man säger till de gamla
att de ska leva på sina minnen.
Det är ett hårt tal.
I varje period av sitt liv
skall man leva i nuet."

23 kommentarer:

Marie sa...

Funderar mycket i sådana banor. Har ofta haft svårt att komma till klarhet och beslut.Känner nu att jag är på god väg att lära känna mig själv och mina behov på djupet.Jag har nyss fattat ett stort beslut utifrån detta och det känns fantastiskt befriande.

Anonym sa...

Hej messan. Jag tittar in och säger Hej. Vi är tillbaka i stan efter att vi bytt bostad med vår Dotter och hennes familj. Jag är ovan med denna Dator så jag har inte varit inne lika mycket som förut. Här i Uppsala är det vår men på landet är det fortfarande snö. Det känns skönt att vara tillbaka. Men vi har jättemycket att göra på lägenheten. Massor av oupppackade kartonger överallt. Vi var och köpte ett nytt badrumsskåp idag. Men som sagt det känns skönt. Kanske ska jag köpa en egen liten dator så småningom, vi får se. Jag önskar Dig allt gott.
Många kramar från Mig tillDig
Margit(maxelonia)

Anna smyger in.. sa...

Mmmmm så är det du...man tänker så ibland vet du vad jag tror om man försöker ha så trevligt som möjligt varje dag..... ..då blir man liiite lyckligare..livet tar oss med på vägar vi inte väljer själva alltid..och vad kan man göra annat än det bästa av det..kram på dig min vän som måste kämpa med svåra saker..

Anonym sa...

Fint inlägg.

Och det är nog som du säger, att dessa funderingar, på vad vi vill med livet, utvecklar oss.

själv kan jag vara ganska drastisk; när jag förändrar något då gör jag det ofta rejält liksom...är lite antingen eller. Samtidigt är ju balans något att sträva efter.

Jag beundrar din beslutsamhet och ditt mod att reflektera om livet.

Kramar.

Renée sa...

Trots sjukdom så har du en kämparglöd som brinner, underbart att höra! Själv lever jag bara för stunden... Efter min diagnos och sjukpensionering så blev mitt beslut att endast göra så för att inte göra kroppen ännu sämre. Jag lever för dagen och älskar mitt liv! Sen har jag oxå svarta dagar men inte så himla ofta. Hoppas du kommer fram till något roligt när du är färdig-tänkt!

Sussi sa...

Jag kan tänka mig att det dyker upp många tankar när det händer något stort i ens liv. Många går nästan genom ett helt liv utan att stanna upp och fundera..
Ibland behöver man tänka till..

Kramisar

Irene sa...

livets hemligheter är outgrundliga..att försöka se in i framtid eller att ens försöka påverka sin framtid, har jag lagt ner..dagen får bli av det den bjuder på..för planerar jag nåt..blir jag bara så besviken när det kanske inte alls låter sig göras just den dagen..ändå lurar hjärnan mig ibland att lova,vilja eller se fram emot nåt..vi är inte helt synkroniserade och att sudda ut sitt gamla jag mot det nya "jaget" som är sambo med MS är inte alltid lätt..hjänan är som en gammal häst..har den en gång lärt sig hitta vägen så går den på den utan att vika av..jobbar just nu med att sätta upp hinder på den invanda vägen för att hitta nya vägar,tankar och glädjeämnen..som vi klarar av jag,kroppen o själen..// kram Irene

Okki sa...

Ofta får ju livet en helt annan inriktning efter en sjukdoms diagnos eller om man har varit sjuk en längre tid.
Nu för tiden är mina nära och kära viktigast och prylar inte så viktiga alls.
Hoppas du har haft en bra torsdag
Kram

Madeleine Berglund sa...

Hej!

Funderingar kring livet har jag ofta. Så mycket drömmar jag bär på.

Ja, men du vet, projektet. Alltså allt måste inte vara "klart" på en gång. En liten presentation, kanske två tre bilder och det är en fantastisk början. =)
Heja heja heja!!!!

Kram Madeleine

Monica Högberg sa...

Så sant som du skriver. Jag har nog alltid försökt att se på sjukdomen som en väckarklocka. I alla fall när sjukdomsbeskedet landat. Dags att prioritera om i livet.

Just nu är en jobbig och trälig period och jag har svårt att acceptera hur jag mår. Jag vet att det hänger ihop med sjukdomen, stress och bearbetning efter barnens olycka. Men jag vill ju göra så mycket och inte behöva dra i bromsen. En dag i taget var det va. :-)

Kram

Anonym sa...

Jag gör nog olika i olika perioder i mitt liv. Nu försöker jag vara ärlig med mig själv. Försöker finna tid för reflektion. Hoppas du vaknar en dag och känner att du vet vilket spår du ska följa!
Tänker på dig! Läser och ska svara...
Kramizar Anna

soffie sa...

sånna funderingar har jag med,Otroligt tänkvärda ord de där sista,
kram

Anonym sa...

ja alla människor kommer till en punkt ngn gång där de tänker efter vad de vill ha ut av livet men ibland är det svårt/omöjligt att genomföra pga rådande omständigheter

Maria sa...

Önskar dig en mysig och trevlig helg :)

Själv ska jag kurera mig i min förkylning :(
Trist att vara sjuk...

Må så gott !
Kram Maria

Madeleine Berglund sa...

FREEEDAAAG! jippi! Ha en mysig kväll!
Kram Madeleine

My sa...

Sådana funderingar får man ibland, och det är nyttigt! Förändring är utveckling, man går vidare, tar nya tag och får nya upplevelser!
Ha en go helg kram

Madde sa...

Jag sätter på skygglappar jag..vill inte komma dit..det räckte med puberteten :P

Hoppas du mår bra :-)

Paula sa...

Hoppas du njuter av en välförtjänt vila nu i helgen, bara tar det lugnt o umgås med nära och kära.
Det är grått, mulet och blåsigt i Dalarna, men jag hittade årets första tussilagon så vi är på rätt väg!
Allt gott!/Kramen

Helena sa...

Det blir mycket sådana tankar när man lever med en kronisk sjukdom.
Det kanske inte är viktigare med livskvalite då än annars men jag tror att man tänker mer på det.
Ha en skön helg vännen!
Kram

Ninna sa...

Redan när du skriver ner dina tankar eller uttalar dem för en god lyssnare så tror jag att redan då har du du fått nya eller förändrade tankar och idéer, som gör att du kan tänka så positivt och möjligt som du verkar göra:)

Då och då hamnar jag is sådana existentiella tankar...

marie sa...

jag försöker leva i nuet , men det är inte alltid så lätt....
Man fastnar gärna i dåtiden men bättre att istället blicka framåt och ta nya tag.
Må så gott!! Kram

Anonym sa...

Hejsan vännen!
Här sitter jag och dricker kaffe i en liten paus. Håller nämligen på att vårstäda lillans garderob. Sonens är redan fixad. Sen ska jag baka till kalaset som börjar kl 13... Alltså måste jag hinna röja lite i min lilla tvåa! Det går ju fort! Så denna paus njuts för att sedan starta på full speed!
Lycka till att finna inspirationen! :)
Soliga kramar från norrland!
Kram Anna

Anki sa...

Det är väldigt tänkvärt det du skriver...jag är i ett sådant läge nu där jag tänker mycket men jag tar bara en dag i sänder just nu. KRAM min vän.