fredag 30 november 2012

Gör mig glad och lycklig



Att jag har träningvärk i rumpan...det visar ju att jag lever här och nu.

Att jag har världens finaste familj som jag älskar så obeskrivligt mycket.

Att jag mår så bra. Mitt projekt mota min ms i grind går framåt.

Sen så är det ju fredag med...bara det får man gladlyckliga känslor av.

 
Att jag planerar en kommande liten weekendtripp till maken och mig.
 
Att titta ut och se alla vita tussar som ramlar ner från himmelen och tänka att ikväll blir det nog en snöängel för mig.
 
Att det luktar såpa i hela huset...ni vet trägolv och såpa är lika med kärlek.
 
Det är liksom gött att leva :)!
Vad gör er gladlyckliga?
Kram

Adventspyssel & snölykta

 
 
Vinterns första snölykta tillverkades i snöstorm :).Stora stora som bomullstussar har den ramlat ner, den första snön. Inte blir det några bra kort i mörkret men nu står den där och lyser så fint på kvällarna. När första snöflingorna dalar ner så är det liksom ett måste att göra en snölykta. Det är nog barnasinnet som väcks till liv.

Imorse var hela vardagsrummet fullt med kartonger som innehåller stjärnor, adventsstakar och annat smått och gott. Ikväll ska allt upp i fönstren. Har ni satt upp era stjärnor? Visst är det mysigt nu med första advent på intågande:)? Allt blir så mycket ljusare och hyacinterna doftar att snart är det jul.

Önskar er en strålande fredag så här på veckans bästa dag!
Kram

tisdag 27 november 2012

Mysig helg med Creme Brulee och kantarellsoppa

 
 
 
En fredagens efterrätt.
Creme Brulee är nog en av de godaste efterrätterna som finns, eller
vad tycker ni?


 
Knaprig skorpa ska det vara. Men oj så sött det är :).
 
Åt en Creme Brulee i fredags kväll och fick en sockerspeed som jag tror satt i hela helgen för det var mycket spring i benen :). En mysig helg blev det med julmarknad och en trevlig middag på söndagen. Kan ni tänka er att vi bjöds på trattkantarellsoppa, kantareller som herrn i huset hade plockat i veckan...kantarellplockning i slutet av november :). Är det inte fantastiskt :)? Soppan var gudomligt god!
 

Nu önskar jag att regnet som droppar ner drar till andra breddgrader och att
vi alla får en ljus och fin advent!
Kram

måndag 26 november 2012

Träna hemma - Pilatesboll

Det här med att gå och träna blir inte alltid av speciellt inte de dagar när man inte känner sig på topp eller pga sin sjukdom. Jag tycker det är ett mycket bra alternativ att träna hemma fast roligast är det att träna i grupp.

Det finns många olika träningsalternativ man kan göra hemma. En av dom är Pilatesboll.
Det finns många olika träningsprogram om man googlar träning med pilatesbol eller balansboll.  Här eller  här eller här eller här är några exempel på sidor med bra övningar. Går du eller har möjlighet att gå till en sjukgymnast så kan du sätta ihop ett eget program som passar just dig med hjälp av sjukgymnasten. Går du redan på gym brukar de kunna hjälpa till också.

Varför är bollträning bra:
Du får starka bålmuskler. Bål musklerna hjälper till att stabilisera och stödja alla kroppens rörelser. Lindrar och förbygger smärtor.
Pilatesbollen är det bästa sätten att stärka mage och rygg och öka stabiliteten. Pilatesbollen utmanar dig genom att sätta kroppen i ett instabilt läge då du arbetar med mage och ben.
Din hållning förbättras. Använd gärna bollen när du sitter och ser på TV, lyft ett ben i taget och håll in magen och finn balansen. Det tar mer än vad man kan tro.

Att göra övningar på bollen tränar din balans och som vi vet så är det lite si och så med balansen och yrsel när man har MS. Att utmana den är att upprätthålla och förbättra balansen.
Jag brukar sitta på den när jag bloggar :). Lite gratis träning.

Lånad Google
Tränar du något hemma?
Ikväll är det Afrodans och Core....tjohooo vad roligt det är :).
Kram

fredag 23 november 2012

Swedish House Mafia...

...får jag inte gå på...snyft...dom är ju så bra... Nåja, jag får en kär vänninefika på stadmissionens mysiga fik istället :). Vad är en spelning med Swedish house mafia...högljudd, stojig...och alldeles alldeles underbar.

Imorgon får jag recensioner av dom lyckliga som var där. Lyssna gör jag här hemma iaf för jösses så bra dom är.


Önskar er en härlig veckans bästa dag!
Kram

onsdag 21 november 2012

Må bra tips den mörka årstiden


Det är säkert många som tycker att den långa mörka årstiden är lite trist och tröttheten anfaller oss nu betydligt oftare än på våren och sommaren.

Att tänka på:
Se till att få ljus och frisk luft. Vistas ute i ljuset när du har möjlighet. Ta en promenad på lunchen så får du både ljus och frisk luft.

Motionera. Hitta ditt sätt att motionera på. Bygger upp styrka och ökar vår motståndskraft för trötthet, infektioner och förebygger smärta som vi kan få av stillasittande.Det finns även vetenskapliga bevis för att fysisk träning motverkar och lindrar depression och nedstämdhet.

D-vitamin. Solenergivitaminet som vi så väl behöver speciellt nu i vår mörka årstid. Ät mycket D-vitaminrik mat som fet fisk och ägg och kött som också innehåller en del. Ta tillskott den mörka årstiden.

Sömn. Se till att sova tillräckligt. Sömnen ger oss återhämtning och uppbyggnad. Vi får vår uppladdning när vi sover.

Kost. Vad vi stoppar i oss spelar stor roll och är inviduellt vad som är bra för oss. Mat behöver vi för att ha ork. Media kastar ut olika metoder vad som är bäst men det gäller att hitta vad man själv mår bra av. Tiden är en stor bov när det gäller kosten, vi har mat men många har brist på tid. Ät i lugn och ro och ät det du känner att just din kropp mår bra av.

Njut av livet på ditt sätt!
Varma kramar 

Brist på D-vitamin kan öka risk för ms och andra sjukdomar

Äntligen är diskussionen igång. Det här har vi väntat på länge. Stort tack Jonatan Salzer och Peter Sundström!

Läs debattartikeln i SvD här om brist på d-vitaminets betydelse när det gäller ms, barndiabetes, tjock och ändtarmscancer.

Text ur artikeln.
Det gränsvärde i blodet som Livsmedelsverket anger må vara tillräckligt för att förhindra engelska sjukan, men räcker inte för att skydda mot de allvarliga sjukdomarna ovan.
Om inte Staten, förslagsvis i form av Livsmedelsverket, tar detta problem på allvar så kommer det fortsätta att årligen insjukna uppskattningsvis 200 fall av ms, 500 fall av barndiabetes och kanske så många som 700 fall av tjock- och ändtarmscancer i Sverige i onödan. Stämmer forskningen är det nämligen så många sjukdomsfall som varje år skulle kunna förhindras med D-vitamintillskott.

 Enligt en studie är solljuset helt verkningslöst mellan oktober och mars från Stockholm och norrut, hur länge man än är ute. Den gamla ”sanningen” att en kvart i solen med bara armar och bart ansikte räcker för dagsbehovet av D-vitamin stämmer alltså knappast under större delen av året i Sverige, och definitivt inte om dagsbehovet är större än vad man tidigare ansett. För att vi inte ska få allvarlig brist är därför kosten extra viktig för oss i Norden, men dagens tillskotts- och berikningsnivåer räcker inte.

tisdag 20 november 2012

D-vitamin ger högre skydd mot sjukdomen MS för gravida

Det skriver forskarna Jonatan Salzer och Peter Sundström vid Umeå universitet.

– Den här studien är gjord på unga vuxna i första hand och D-vitaminnivåerna verkar spela en roll för ms-risken. Så det är ett argument för att det behövs tillskott även i vuxen ålder, säger Jonatan Salzer till SVT Nyheter.

Forskarna har funnit att D-vitamin nivåerna hos oss har sjunkit genom åren. Beror kanske på att vi vistas mer inomhus och att vi skyddar oss mer mot solen. D-vitamin är ett hormon som bildas av solljus. Brist på hormonet sätts ofta i samband med olika sjukdomar. I Sverige får barn upp till 2-års ålder vitaminet men i Finland har man rekommendationer upp till 18 år. I mörka Sverige får vi inte tillräckligt med soljus för att bilda det viktiga solenergi vitaminet.

Så här säger forskarna:  ”Det verkar även som om nivåerna behöver hållas höga under hela livet. För att nå upp till denna högre nivå krävs det motsvarande 25 vanliga D-droppar per dag till hela svenska befolkningen, under hela livet”, skriver Salzer och Sundström.

D-vitamin finns i fet fisk som lax, makrill, sardiner, sill och ål och viss del även i ägg och kött.
Vitaminet finns även som tabletter och i droppform.
Jag ser fram emot fler studier just när det gäller D-vitamin och dess påverkan av sjukdomar och vår hälsa.

Ät mycket solskensvitaminrik mat
och under den mörka tiden inta extra D-vitamin.

måndag 19 november 2012

Chokladäventyr efter en skogsdag



 
Välkommen ny vecka!
Tänk att det är måndag igen. Tiden går fort nu fram till advent och jul. Längtar ni också efter att få plocka fram stjärnor och ljusstakar? Det blir så mycket ljusare då och det behöver vi.
 
 Igår tillbringade vi nästan hela dagen ute i skogen. Mossa, gran och tallris, kottar och ett helt gäng med små kryp fick följa med hem :).
 
 
Lite frusen blir man efter en heldag ute...men attans så skönt det är och så frisk man ser ut med rosiga kinder. Falsk marknadsföring kanske en del skulle säga :).

 
Varm choklad med vispgrädde gör susen efter en utedag, nästan som ett äventyr för smaklökarna...så gott är det när man sitter uppkrupen i soffan under filten och dricker sin varma choklad :).
Jag värmde mjölk och la i en 70% chokladkaka. Det blev jättegott och smakade verkligen riktig choklad. Nästa gång ska jag ta en med smak på, vad tror ni om det?
 
Ha nu en fin måndagskväll!
Kram 

fredag 16 november 2012

TGIF

 
En dagens låt med Darin.
Så bra han är i Så mycket bättre.
Han och Uggla är mina favoriter :)!
Har ni nån favvis?
 
 "Thank God It's Friday"
 
Nu är mina skåp fulla med ljus från Ikea. Det blev storhandling av ljus i alla dess former och dofter. Det är så skönt att ha ett litet lager här hemma. Vita hyacinter och servetter fick följa med hem också. Hittade några julklappar med...såna där bra att ha saker. 
 
Nu tar vi fredagkväll. Sippar på lite alkoholfri glögg nu. Himlans gott men oj så sött. Har ni smakat någon än? Vad ska ni äta ikväll? Gillar det här med mat som ni säkert märker :). Vi ska äta Laxkotletter med goda tillbehör...mums. 
 
Nu önskar jag er alla en skön fredagskväll!
Kram

torsdag 15 november 2012

Grön energi

 
 
Det är skönt att ibland slå av på tempot, ta en paus och njuta av stunden här och nu mindfulness med en kopp te.
Grönt te är fullt med nyttiga antidoxianter och fungerar både renande och avkopplande på din kropp.

Vilken färg har ditt te?

Varma kramar

onsdag 14 november 2012

Mandelmjölmuffins med choklad

Här kommer receptet på mandelmjölsmuffins som några av er ville ha. Jag gjorde mina i miniformar men det går lika bra i vanliga formar. Jag stack ner en bit mörk choklad, minst 70 %, ner i varje form. Blir det där lilla "extra" då, tycker jag. Du tar vad du vill ha och känner för just nu.

100 gram
3 st
1,25 dl 
1,5 dl
2 tsk
4 msk
0,5 tsk

1 msk
1 stänk

Topping
200 gram
2 tsk
0,5 tsk








 
 

tisdag 13 november 2012

Vila


Ibland behöver man vila...speciellt när det känns som om man kan somna var och när som helst.
Kram

måndag 12 november 2012

Vardagsmåndag med solsken

 
Efter intensiva och roliga helger som den här så hälsar jag vardagen varmt välkommen igen. Det är skönt med vardagsstrukturen. Att ha vardag med allt vad det innebär är viktigt. Att ha vardag, ibland lite trist men oftast mycket roligt gör att vi uppskattar de härliga helgerna mer.
 
Som Alfons farmor säger:
 "Man måste ha lite tråkigt för att uppskatta det roliga i livet. "
Visst ligger det en sanning i det?
 
Den här vardagsmåndagen skiner solen. En stor glädje för mig.


 
Vad får din själ att sjunga?
Vardagskram

söndag 11 november 2012

Dagen och gårdagen

 
Mumsig tårta.

 
 
Har ni firat idag? Vi har ätit en god smaskig tårta. Maken uppskattade tårtan väldigt mycket :).Kanske för han gillar sött :).
 
 
Dagen och kvällen igår blev jättemysig. Jo, visst shoppade jag lite med :). En ullig gosig varm tröja som ska värma mig och ett badskum som doftar ljuvligt. 
 
På kvällen hamnade vi på en spansk Tapasrestaurang med vännerna. Att beställa var inte helt enkelt...fanns hur mycket gott som helst och man vill ju smaka allt. Vad sägs om oxfilé med chockladsås, tigerräkor i vitlöksmarinad, lammfile, chevreostbruschetta med honung och valnötter, grillade Scampi, laxrullar och ostbricka...det var några av rätterna på vårt bord. Som vi njöt för jösses så gott det var. Så klart lite efterätt slank ner med...favoriten Creme Brulee. 

 
När jag vaknade i morse var jag fortfarande mätt :). Nu en kvällspromenad och sen skratta gott till Solsidan med en kopp the.
Vad har ni hittat på i helgen?

Två tända ljus lyser för papporna som inte finns med här på jorden längre. Lyser med kärlek för bara er.

Önskar er alla en skön söndagskväll!
Kram på er 

Till alla fina pappor


 
 
Grattis alla fina pappor!
 
Det är er dag idag.
Kramar

lördag 10 november 2012

Kräftor fredagens njutning

 
Välkommen lördag!

 
Igår kväll frossade vi i kräftor. Det är ju så gott!
Lite mysigt att äta så här på senhösten.
Gillar ni skaldjur?

 
Jag älskar skaldjur!

 
Visst ser de goda ut?
Det var dom med kan jag lova.

 
Lite gott italienskt bröd till och mycket stark västerbottenost.
Köpte brödet på ICA och körde i deras skärningsmaskin....heter det så :) ni vet nog vilken jag menar. Det är en superbra uppfinning det där de blir jättefina och jämna skivor. Diplom å beröm till de som gjort den.


 
Slurp, vad gott:)!
 
Nu dags för mer lördagsfrukost...ni vet sitta länge i pyjamasen, läsa tidningen en å två gånger å lite till, sörpla kaffe i favoritmuggen, prata gosnack med maken å bestämma tid med vännerna inför kvällen kanske pyttelite shopping med M som är i stan och zappa lite på tv:n repris repris och till slut hamnar man på nyhetsmorgon på Tv4 och sen ut i friska luften på en lång skön promenad.
 
Vad gör ni idag? Visst är det härligt med helger?
 
Kramar till er


fredag 9 november 2012

Höstmys

 
Välkommen fredag!
 
 
Har ni höstkänsla hos er? Några av er har kanske vinter - nästan- julkänsla? 
 
Igår gjorde jag en stor höstgryta av högrev och en massa smått och gott i. Mums så smarrigt det blev...och sen en massa tända ljus till det. Det är höstmys med raggsockorna på och varma filten över axlarna och bara vara glad att man får vara inne och mysa.Njuta av stunden här och nu.
 
 
Höstmyset blev också en mini Spa kväll. En "ta hand om sig själv stund" behöver vi alla ibland. Fixa fossingarna som ibland blir lite trötta, måla lite lack på naglarna så blir de genast gladare, smörja in hela kroppen med lukta gott kräm, tända ännu mera ljus och bara mysa till det. Det är livet det och vad härligt det är.
 
Vad höstmyser ni alla fina med?  
 
 Kramar

torsdag 8 november 2012

Minimuffins

 
Vänfika igår. De är bäst! Vänfikande.
Mums....och mys.Sen att bara få babbla på och att få lyssna precis lika mycket.
Att få dela. Det är det som gör det.

 
Goa var de!



Mandelmjöl muffins i små format. Super goda med lite mörk chocklad i. Sen toppade med lite
go topping på fast då var inte kameran med...då snackade vi :).
 
Ny dag och nya möjligheter!
Kramkram


tisdag 6 november 2012

Fuck cancer

Cancer är en vidrig sjukdom. En vidrig sjukdom som stampar in i människors liv utan att visa någon respekt eller hänsyn. En sjukdom som tar liv och skapar oändligt mycket sorg och oro.

Därför är det okej att hata cancer.
Det är okej att vara arg, skrika och använda fula ord.
Det är helt enkelt okej att säga “Fuck Cancer".
 
 
 

 
Armbanden kan du beställa på ung cancer. Alla armband är unika och tillverkade
av ideellt arbetande hjältar. Armbanden kostar bara 100 kr.
All vinst går till Cancerfonden.
 
 Orden “Fuck Cancer” använd inte med syfte att vara våldsamma eller sexistiska, utan för att visa att cancern inte har något här att göra och om den skulle dyka upp ger vi oss iaf inte utan strid.
 
Kram

måndag 5 november 2012

Aj aj....

...vad blåsorna gör ont. Vad ni än gör somna inte på en värmedyna... Det är skönt med värmedyna men det här är inte skönt kan jag säga.

Vaknade i fredags natt av att det var så varmt i sängen...hade somnat med värmedynan på. Hela min
 ena sida är full med blåsor och brännmärken. Igår lindade och tejpade jag in hela höften med gasbinda så blåsorna inte skulle gå sönder när jag hade kläder på mig. Idag får dom andas och hoppas att de torkar snart....
 
 
Suddig bild på några av dom, fulingarna.
 
 
Jag som skulle gått på afrodans ikväll...det får bli nästa vecka istället.
Ha en härlig måndag och var rädda om er!

fredag 2 november 2012

Afrikansk dans världens roligaste träning

Åh, jag bara älskar den min Afrodans! När trummorna drar igång kommer urkvinnan i en fram på något sätt. Energin flödar. Man blir så himla glad och det är så befriande. Det är liksom omöjligt att inte börja vicka på höfterna och skaka loss :).  
 
  I en betraktares ögon... undrar jag hur det ser ut... när vi rör i grytan och vickar på höftern samtidigt som vi slänger med håret :). Nåja, det är så häftigt roligt. Jag bara älskar´t :)!
 
Så var det fredag igen :) och vad passar då inte bättre än med en Afrolåt. En klassiker, eller hur?
Just den låten rör vi i grytan till:).
 
Ha en härlig kväll!
Släpp loss till trummorna vettja!